In the European Economy Area, binary and digital options are only offered and advertised to professional traders. If you are not a professional trader, you can not trade binary and digital options.

Del 17: Teknisk analys – Stokastisk oscillator

I dagens artikel kommer vi att ta en titt på en indikator som är väldigt populär bland handlarna, särskilt bland nybörjare. Den är en del av de vanligaste strategierna som finns tillgängliga på olika hemsidor och forum, och är därför enkel att hitta och använda, även för en nybörjare.

Men hur fungerar den här indikatorn? Vad visar den för värden? Vad betyder de, och hur använder man dem för handeln? Läs vidare för att ta reda på det!

Stokastisk oscillator

Det här är en indikator som har funnits i flera årtionden, och som först beskrevs av George Lane på 1950-talet. En stokastisk oscillator visar inte priset på en viss tillgång eller volymen av handeln med den. Istället visar den hur snabba prisförändringarna är. Dessa förändringar översätts till värden på en skala från 0 till 100 som enkelt kan avläsas med ett diagram.

stokastisk oscillator

Såhär ser en stokastisk oscillator ut

Som vi nämnde ovan visar bilden tydligt hur värdena förändras (alltså hur de oscillerar) från 0 till 100. Lätt! Men vad representerar de här siffrorna egentligen?

Det är faktiskt ganska enkelt:

  • När linjen (den stokastiska oscillatorns värde) ligger på topp (nära 100, till exempel över 80) betyder det att tillgången är överköpt.
  • När linjen ligger på ett lägre värde (som under 20) betyder det att tillgången har översålts.

Överköp och översälj

Det här är två begrepp som kan beskrivas på ett ganska enkelt sätt: överköpt betyder att tillgången köps i stora mängder, och översåld betyder alltså motsatsen, att den säljs i stora mängder. Det är informationen som vi kan se med hjälp av den stokastiska indikatorn: den visar efterfrågan på tillgången. Det kan betyda två saker:

Antingen kan man förvänta sig att trenden vänder (att en överköpt tillgång blir översåld), eller att trenden håller i sig under en period. Som du kan se i bilden ovan är båda alternativen möjliga.

Teknisk analys – Stokastisk oscillator

Ignorera pilarna i den nedre delen av den stokastiska oscillatorn

Som du kan se i bilden ovan kan båda delarna hända.

  • När oscillatorn låg under 20 (där Fibonacci-linjen börjar) ökade priset på tillgången. Det betyder att en översåld tillgång förvandlades till en överköpt tillgång, vilket orsakade en omedelbar prisökning.
  • Efter den första ökningen över 80 var värdena i princip oförändrade under en period, då handlare fortsatte att köpa tillgången. Istället för att minska fortsatte priset att öka.

Hur använder man en stokastisk oscillator?

Det här är en indikator som kan användas på två olika sätt. Du kan antingen använda den som ett filter för handeln och handla med trenden (prisförändringar som följer den långvariga trenden) eller åt motsatt håll.

Scenario 1:

Teknisk analys

Scenario 1: Två maxvärden, 100% reaktion till Fibonacci orsakad av den stokastiska indikatorns omkastning

I det här fallet kan du se hur du kan använda den stokastiska indikatorn för att bekräfta signaler. På diagrammets vänstra sida kan du se två pilar som skapats av BERSI Scalp-strategin. Om du hade använt den stokastiska oscillatorn som filter hade du kunnat undvika de två förlusterna.

I mitten av diagrammet kan du se två lodräta linjer som båda markerar händelser där trenden vände. Med hjälp av den stokastiska oscillatorn som filter hade du kunnat se att priset så småningom skulle ha gått ner igen. Det hade väl varit bra?

Scenario 2:

Teknisk analys – Stokastisk

Scenario 2: Den stokastiska indikatorn bekräftar en trend

I Scenario 2 kan vi se att priset ökar kraftigt en gång, och minskar kraftigt en gång (vilket markerats med två lodräta linjer).

Den stokastiska indikatorn visar översälj i det ena fallet, och överköp i det andra. Det betyder att du enkelt kan följa trenden för att se hur andra handlare säljer eller köper. Och om du hittar rätt trend kan du gå med vinst på den.

Signalen i Scenario 1 är ännu starkare eftersom den stärktes av pilen från BERSI Scalp-strategin. Därför rekommenderar vi att du använder stokastiska indikatorer som del av din handel.

Att handla med stokastisk oscillator

Vi rekommenderar inte att du bara använder den stokastiska oscillatorn och har den som den enda signalen när du skapar positioner och handlar. Dock fungerar den bra som filter. Om du ska öppna en position utifrån information som du kan se i diagrammet bör du först ta en titt på vad den stokastiska oscillatorn indikerar. Om den inte visar att trenden rör sig åt rätt håll är det inte läge att handla. Då bör du istället vänta på nästa signal.

När man använder den stokastiska oscillatorn som ett filter betyder det att man kan skilja på bra och dåliga signaler och bara handla när de är starka nog, alltså när de har bekräftats av flera indikatorer. Du bör även använda andra indikatorer som filter, som ADX eller RSI.

Mer information

Stokastisk oscillator (stockcharts.com – en mer ”vetenskaplig” beskrivning)
Fungerande strategier för binära optioner (best binary options strategy.com – en bra TA-strategi som använder stokastisk oscillator)
Bekräfta vändande trender med indikatorer (optionerbinara.se)

Författare

J. Pro

Mer om… J. Pro

Till skillnad från Stephen (den andra författaren) har jag fokuserat på webbaserade affärer på senaste tiden. Jag provade på Dropshipping på Amazon och andra sätt att tjäna pengar på nätet, men lyckades bara tjäna ett par hundra dollar på flera år. Men då fick jag upp ögonen för binära optioner och såg hur enkla de var. Det var definitivt värt hela resan. Fler inlägg…

Kommentera

Allmän riskvarning:
De finansiella produkterna som erbjuds av företagen på sidan medför hög risk och kan resultera i att du förlorar ditt kapital. Du bör aldrig investera mer pengar än du har råd att förlora.
Copyright © 2022. All Rights Reserved. Binära Optioner