In the European Economy Area, binary and digital options are only offered and advertised to professional traders. If you are not a professional trader, you can not trade binary and digital options.

Bitcoin, vad är det? Varför har det ökat så mycket i värde? Kan man tjäna pengar på Bitcoin?

bitcoinBitcoin är en virtuell valuta (en så kallad kryptovaluta). Till skillnad från den svenska kronan, euron eller den amerikanska dollarn så är Bitcoin inte länkad till ett specifikt land, men trots att valutan inte regleras som vanliga valutor så är den faktiskt relativt säker och stabil.

Med tanke på det är det logiskt att Bitcoin blivit så populärt. Men hur fungerar det egentligen? Är systemet med Bitcoin pålitligt? Och kan man tjäna pengar på Bitcoin? Det kommer vi att ta en titt på i den här artikeln.

Priset (växelkursen) för Bitcoin

[insert_php]
$cena = json_decode(file_get_contents(”https://api.coindesk.com/v1/bpi/currentprice.json”), true);
echo ’För närvarande (’.date(’j. m. Y’).’) är priset på 1 bitcoin: ’.$cena[”bpi”][”USD”][”rate”].’ USD.’;
[/insert_php]

En sak du bör veta om Bitcoin är att det är en mycket flyktig tillgång, och att priset kan ändras med 10% på bara ett par timmar. Det betyder att det är en tillgång som lämpar sig väldigt bra för handeln.

Bitcoin-historian

Bitcoin har faktiskt funnits ända sedan 2009 då det utvecklades av en individ, eller en grupp, som kallades för Satoshi Nakamoto, eftersom man inte officiellt har nämnt en enda skapare för Bitcoin. Det spelar dock ingen roll, eftersom hela systemet är baserat på ett peer-to-peer-nätverk (en mjukvara med öppen källkod) där alla processens valideringar och rörelser försäkras av ett decentraliserat nätverk av användare.

Det betyder att alla transaktioner från ett konto till ett annat är anonyma, men att de samtidigt kan ses av alla användarna. Alla transaktioner är dessutom skyddade, och tack vare det decentraliserade nätverket så kan fel i enstaka servrar inte störa Bitcoin-systemet som helhet.

Vi kan tänka oss att vi är på en bank och kan se alla överföringar: Mary skickar 5 000 kronor till sin dotter, George har fått sin lön på 75 000 kronor på kontot. All den informationen skickas sedan i form av nollor och ettor – och de kan användarna se när det kommer till Bitcoin.

Varför använda Bitcoin?

Har du någonsin skickat pengar till ett annat land? Då kanske du varit missnöjd med hur lång tid det tar – det kanske du även varit när det gäller nationella betalningar? Vill du vara i princip anonym när du betalar för varor? Är du orolig för höga avgifter, ökande inflation, reglering eller andra restriktioner? Om du har svarat ”ja” på minst en av dessa frågor så kan du säkert se värdet av en virtuell valuta.

Bitcoin är i princip anonymt, alla transaktioner (även internationella) utförs inom minuter, kostnaderna för transaktionerna är minimala, och chanserna att en enda person eller organisation kan påverka värdet på valutan är mycket små – eller teoretiskt sett nästintill omöjliga.

Bitcoin som valuta?

Bitcoin är en virtuell valuta (eller en kryptovaluta) som kan undvika regleringar och förenkla processen med att föra över pengar internationellt. I och med att Bitcoin inte används som en nationell valuta i ett specifikt land så kan ingen individ eller institution påverka värdet. Ingen (och ingen organisation, som en bank) kan heller röra dina Bitcoins. Och ingen kan se hur många du har på kontot.

Eftersom antalet Bitcoins är begränsat (precis som att det finns en begränsad mängd guld på jorden) så ökar priset i princip ständigt. Därför är valutan inte bara ett betalsätt, utan även en bra investering.

bitcoin valuta

Hur fungerar transaktionerna?

Bitcoin kan växlas mot alla andra valutor, men värdet uttrycks oftast i amerikanska dollar. I skrivande stund är 1 Bitcoin värd 17106 dollar, eller 144 354 svenska kronor. Det är enkelt att växla vanliga pengar mot valutan, och i större städer finns det nu bankomater med Bitcoin. Det går även bra att växla dem online.

När man läser hur mycket 1 Bitcoin är värd är det lätt att tro att det måste bli en enorm investering, men oroa dig inte – man handlar vanligtvis med mindre andelar av kryptovalutan.

Just nu är en Bit-cent (alltså 0,01 Bitcoin) värd lite mindre än 553 kronor. Den minsta enheten är en ”Satoshi”, som är värd en tiotusendel av en Bitcoin, och betyder att man kan handla oberoende av hur mycket eller lite kapital man har.

När du har växlat dina pengar kan du börja handla. Varje Bitcoin-användare får en adress på 34 tecken, som identifierar dem när de handlar. Adressen liknar ett kontonummer och är en lång, anonym, kombination av stora och små bokstäver och siffor, som 1C2McBicWzrNDmDp3VtSaTjkyvbzpVRotE. Även om koden kan matchas med alla kontots transaktioner så är den inte kopplad till användaren med namn eller annan information. Det är alltså ingen som vet vilken användare som adressen tillhör, även om de kan se den.

Varje transaktion måste gå igenom ett närverk av användare som kallas för miners. För att kompensera miners för att upplåta sin hårdvara får de en mindre kommission per transaktion. Men om du tror att det kan vara lönsamt att vara en miner så är så tyvärr inte fallet, eftersom kommissionen de får kontinuerligt har minskat. Om man använder sin personliga standardhårdvara kommer kostnaden för ökad elanvändning att överstiga kompensationen man får. På grund av miners-systemet måste man lägga på en mindre avgift på varje transaktion (den hösta avgiften ligger på ett par tior) för att göra transaktionen mer attraktiv för miners, och göra att den utförs snabbare.

Med Bitcoin som valuta kan du köpa vad du än vill: mat, elektronik, och vad du än kan önska dig. Om du tröttnar på att handla med Bitcoin kan du helt enkelt växla tillbaka kryptovalutan till en vanlig valuta.

Hur kan man tjäna pengar på Bitcoin?

När Bitcoin-handeln föddes behövde framgångsrika miners bara konfigurera sin personliga hårdvara för att kunna validera betalningar. För att uppnå liknande resultat numera måste man dock använda professionell hårdvara, och konkurrensen är hård. Det finns ett antal större organisationer som har hårdvara som utformats specifikt för Bitcoin-transaktioner, vilket gör att din chans att lycka som privat miner är nästintill obefintlig.

Som valuta går Bitcoin att växla direkt. Det betyder att det är en tillgång som man kan handla med, och under de senaste månaderna har Bitcoin blivit ännu starkare – och mer flyktig.

För den som vill tjäna pengar på Bitcoin finns det ett par olika tillvägagångssätt:

Metod 1: Köp och behåll Bitcoin

Om du hade köpt en Bitcoin den 18 juli 2017 skulle den ha kostat 20 000 kronor. Om du sedan hade sålt den en månad senare hade du fått 35 000 kronor för din Bitcoin – vilket är en stor ökning. Som du kan se så innebär metod nummer ett att man köper först och sedan väntar tills priset blir högt nog att det är värt att sälja.

Självklart kan du köpa en andel av en Bitcoin, som till exempel 0,5 Bitcoin (som kostar halva priset), 0,01 Bitcoin (som kostar 1% av priset), eller till och med mindre. Det betyder att du inte måste ha tiotusentals kronor på kontot för att kunna handla med Bitcoin.

Självklart är det ingen som vet hur framtidens prisförändringar kommer att se ut. Vid en viss tidpunkt kan priset på Bitcoin börja att sjunka, och göra att den som investerat kan gå med förlust. Precis som med all annan typ av handel och investering är det viktigt att börja med en ordentlig analys.

Dock är Bitcoin en tillgång som hittills varit mycket lönsam, och du bör aldrig behöva förlora alla dina pengar. Även om priset går ner med 99% finns det ju fortfarande lite att handla med kvar på kontot. Hur mycket du tjänar på Bitcoin beror självklart även på hur mycket du investerar. Om du till exempel köper en halv Bitcoin och priset ökar med 50 000 kronor så tjänar du 25 000 kronor. Investerar du mindre så tjänar du såklart mindre – och tar en mindre risk.

Metod 2: CFD-handel med Bitcoin

Du kan även välja att handla med Bitcoin genom Forex-mäklare som Plus500. Fördelen med den typen av handel är att du får möjligheten att använda hävstång upp till 1:10. Men vad betyder det?

Att använda hävstång i handeln betyder att man kan köpa mer tillgångar än vad ens egna saldo tillåter. Har du bara pengar för 10% av en Bitcoin på kontot? Då kan du använda hävstång för att köpa en hel Bitcoin om du vill det – för en tiondel av priset. Om priset ökar får du vinst som motsvarar prisförändringarna för hela den Bitcoin du handlar med.

Självklart medför hävstångshandel även nackdelar: om priset på Bitcoin minskar med 10% betyder det att hela ditt saldo försvinner.

Metod 3: Handla med binära optioner

Som du säkert redan vet så kan man använda sig av binära optioner för att handla med valutor, aktier, index och råvaror. Eftersom Bitcoin är en typ av valuta går det alltså att handla med binära optioner för BTC/USD eller EUR/USD, till exempel. Det betyder att du inte måste köpa Bitcoin direkt för att investera i dess prisförändringar, lära dig hela systemet eller gå till en Bitcoin-automat.

NYHET 2017: IQ Option erbjuder nu handel med Bitcoin och andra kryptovalutor (som Ethereum) genom binära optioner. Skapa ett konto och börja handla direkt – du behöver bara investera en eller ett par hundralappar.

Lycka till med handeln!

Handla krypto med IQ OptionHandla kryptovalutor med plus500

Viktig information

  • Bitcoin är en virtuell kryptovaluta.
  • Kryptovalutor är länkade till miners (en kedja av digitala signaturer för individuella transaktioner, peer-to-peer-närverk och decentralisering), vilket gör dem mycket säkra.
  • Bitcoin kan växlas online, eller genom Bitcoin-bankomater som du hittar i vissa större städer.
  • Den huvudsakliga fördelen med Bitcoin är att du kan handla med litet kapital, att det går snabbt, och att du kan vara anonym.
  • Du kan använda Bitcoin för att köpa mat, elektronik, eller till och med en bil.
  • Mer information hittar du här: Why to invest in BTC? (på engelska)

Texten ovan utgör varken en analys av investeringsmöjligheter eller en rekommendation. Texten följer inte bestämmelse nr. 256/2004 Coll.., (ref. Capital Markets Undertaking Act) med reglering för analys av investeringsmöjligheter och rekommendationer.

Författare

Step

Mer om… Step

Jag hade velat skapa ett eget företag och tjäna pengar på det sedan jag gick i mellanstadiet. När jag gick sista året på gymnasiet började jag tänka på näthandel på allvar. Nu har jag blivit framgångsrik som handlare med binära optioner på heltid, och jag delar gärna med mig av mina erfarenheter. Fler inlägg…

Kommentera

Allmän riskvarning:
De finansiella produkterna som erbjuds av företagen på sidan medför hög risk och kan resultera i att du förlorar ditt kapital. Du bör aldrig investera mer pengar än du har råd att förlora.
Copyright © 2022. All Rights Reserved. Binära Optioner