In the European Economy Area, binary and digital options are only offered and advertised to professional traders. If you are not a professional trader, you can not trade binary and digital options.

Ethereum Classic, en kryptovaluta som överlever tack vare lojalitet

ethereum-classicUtöver den välkända kryptovalutan Ethereum så finns det även en valuta som kallas för Ethereum Classic, och som skiljer sig något från den. För att förstå oss på vad Ethereum Classic är bör vi börja med att ta en titt på ett kryptosystemet som låg bakom händelserna som skapade det, DAO (”Decentralized Autonomous Organization”). Det lanserades i maj år 2016 och var då det största av sin sort. DAO är i grunden en decentraliserad riskkapitalfond som utformats för att finansiera framtidens decentraliserade applikationer.

DAO erbjöd full insyn och flexibilitet, vilket gjorde att det drog till sig intresse från otaliga investerare. Från maj till juni efter lanseringen år 2016 så drog DAO in mer än 150 miljoner dollar i Ethereum – 14% av allt Ethereum som hade släppts vid den tiden. Systemet skapades på Ethereums blockkedja, och hade en token som kunde köpas i utbyte mot Ethereum av den som ville få åtkomst till decentraliserade applikationer (DAPPS).

DAO hade en funktion för den som inte accepterade vissa DAPPS och som ville få tillbaka det Ethereum-värdet de hade investerat (alltså för de som ville få tillbaka sina Ethereum-mynt). Den funktionen i DAO-koden kallades för delad funktion, eller ”split funktion”. Det gick även att använda funktioner för att bygga ”Child DAO”, eller underordnade DAO.

För att se till att allt fungerade som det ska så angav kontraktet man ingick när man använde systemet att det inte tillåts att man spenderar de Ethereum-mynt man fått tillbaka inom 28 dagar. Det fanns ett antal smarta, kontraktbaserade koder för att se till att användarna höll sig till det, men tyvärr var koden sårbar. Det blev den största anledningen till den numera uppdelade Ethereum-communityn.

ethereum-dao

En illustration från DAO:s officiella hemsida.

Attacken mot DAO som ledde till Ethereum Classic

Tyvärr hade DAO-systemet en svag punkt någonstans i koden, och det dröjde inte länge innan hackare exploaterade den. Dock bör vi nämna att även om DAO byggdes på Ethereum-blockkedjan så var det inte blockkedjan i sig som var problemet eller som orsakade den svaga punkten. Det var ett problem som endast påverkade DAO.

Vad hackarna gjorde:

  • De använde ”split”-funktionen för att få systemet att ge dem Ethereum i utbyte mot DAO-mynt.
  • Innan systemet kunde registrera transaktionen i blockkedjan och uppdatera DAO-saldot (vilket var det andra automatiska steget i vanliga fall) så gjorde hackarna en förfrågan med en annan funktion. Det betydde att koden alltid gav dem Ethereum i utbyte mot DAO, men utan att faktiskt uppdatera DAO-saldot innan det var för sent.

Hackarna tog ut mer än 50 miljoner dollar i Ethereum och flyttade pengarna till sin Child-DAO. Dock var det ett steg kvar – som du redan vet så kunde de inte spendera sina pengar innan det hade gått 28 dagar, vilket betydde att pengarna satt fast i nästan en hel månad.

Lösningen

Självklart skapade attacken panik inom Ethereum-kretsar, och man behövde hitta en bra lösning. Även om det inte var Ethereum-plattformens fel att DAO hade ett kryphål så förlorade många förtroendet för kryptovalutan. Priset rasade från 20$ till runt 12$.

Eftersom de hackers som hade utfört attacken inte kunde använda sina pengar på 28 dagar så fick Ethereum-communityn tillräckligt mycket tid på sig att välja mellan tre lösningar: att låta systemet vara, att göra en gradvis förändring eller att direkt bryta och göra större förändringar.

Ethereum Foundation valde att göra större förändringar direkt, det tredje alternativet, vilket de i själva verket missledde communityn om. I verkligheten så röstade inte de flesta av systemets ”miners”, men trots det så räknades deras röster som om att de hade röstat på det tredje alternativet – ett uppbrott.

Problemet med det valet var att när de väl hade delat upp nätverket, vilket var det enda sättet att gå vidare, så gick det inte att sätta ihop det igen. När man delar nätverket så tar blockkedjan en ny väg, och alla måste migrera till just den vägen om de vill få åtkomst till uppdateringar. Om man inte gjorde det så skulle man onekligen stöta på problem när systemet uppdaterades.

Du kan säkert gissa vad som hände. En del av communityn ville inte gå över till det nya systemet, utan fortsatte istället med den gamla ”kedjan” – alltså Ethereum Classic (ETC). Parallellt så skapades det nya systemet, som stöddes av de flesta investerarna och som fick behålla det ursprungliga namnet – Ethereum (ETH).

Ethereum vs Ethereum Classic

Att dela upp systemet, och att skapa en helt ny ”kedja”, var alltså det bästa sättet att i teorin återfå de stulna pengarna efter attacken mot DAO. Det gjorde man genom att initiera ett smart kontrakt som endast hade en funktion – ”uttag” – för att ge offren av attacken en ETH i utbyte mot 100 DAO.

Dock skapade det alltså ett uppdelat system, vilket går emot blockkedjans grunder. Det var många som misstyckte, eftersom Ethereum skulle erbjuda ett rättvist system med insyn, och ett system som inte kunde påverkas. Det skulle stå emot all åverkan. Och just detta problemet var vad som gjorde att många inte ville migrera till den nya kedjan. De menade att det kunde leda till fler uppbrott om man tillät ett enda – och de hade rätt.

Till exempel förväntas ännu ett uppbrott – vad som kallas för en ”hard fork” – senare i år, och man har redan gjort ett med Byzantium. Det skapades för att ta bort negativ åverkan inom nätverket och var bara det första planerade uppbrottet i Metropolis-stadiet av Ethereum-projektet.

Alltså förändras blockkedjan, och nu har det skapat en situation där de som inte tycker att man bör göra den här typen av uppbrott aldrig kommer att övertygas. Det spelar ingen roll om självaste grundarna (Vitalik Buterin and Gavin Wood) skulle argumentera för saken.

Tyvärr så betyder situationen även att den som håller sig till Ethereum Classic inte kan få åtkomst till uppdateringar, såsom Ethereums migration från PoW (Proof of Work) till PoS (Proof of Stake).

Ethereum Classic nu

Ethereum Classic använder alltså den gamla algoritmen, som skapades före det första uppbrottet. Det är i skrivande stund marknadens 12e största kryptovaluta.

Marknadsvärdet för ETC ligger just nu på 3,4 miljarder dollar, och det har en nedåtgående trend på medellång sikt.

Idag kostar en ETC 288,56 kronor.

Det finns ett par fördelar med att välja ETC:

  • Det bibehåller tanken att blockkedjan inte ska kunna påverkas.
  • Många ledande medlemmar inom krypto-kretsar är intresserade av ETC.
  • ETC-mining går att göra som privatperson, till skillnad från BTC-mining.

…och vissa nackdelar, som:

  • Ingen åtkomst till uppdaterade ETC.
  • Grundarna och ledande investerare inom Ethereum-communityn har gått vidare till ETH.
  • Många hackare och bedragare är verksamma inom ETC.
  • ETC ses ofta som en attack mot ETH-communityn.

Ethereum Classic – Framtiden

Även om det är ETH som får all uppmärksamhet i media (växelkurs för Ethereum) så betyder det inte att man bör glömma bort ”Classic”-delen, som fortfarande kan vara en smart investering för den som vill skapa en krypto-portfölj.

Förra året startade Grayscale, ett dotterbolag som tillhör Barry Silbert’s Digital Currency Group, Ethereum Classic Trust. Det är bara en av många händelser som tyder på att handlare fortfarande investerar i ETC, och att det finns ett gediget intresse.

För att understödja priset så bestämde sig ETC-communityn för att sätta en gräns på hur många tokens som kan ges ut. Man kom även överens om att ETC-aktien aldrig bör överstiga 230 enheter. Det är något som skiljer sig från ETH, som inte har några sådana gränser.

Dock bör vi inte glömma bort riskerna. Ethereum Foundation har fortfarande tio procent av värdet i ETC som de fick efter det första uppbrottet, och DAO-hackers har kvar runt 3,36 miljoner ETC (runt 3,65% av det totala kapitalet). Alltså: om en av de parterna använder sina ETC så kommer marknaden att påverkas märkbart.

Dock vet man aldrig – det kanske blir en comeback för ETC.

Mer information

 

Författare

J. Pro

Mer om… J. Pro

Till skillnad från Stephen (den andra författaren) har jag fokuserat på webbaserade affärer på senaste tiden. Jag provade på Dropshipping på Amazon och andra sätt att tjäna pengar på nätet, men lyckades bara tjäna ett par hundra dollar på flera år. Men då fick jag upp ögonen för binära optioner och såg hur enkla de var. Det var definitivt värt hela resan. Fler inlägg…

Kommentera

Allmän riskvarning:
De finansiella produkterna som erbjuds av företagen på sidan medför hög risk och kan resultera i att du förlorar ditt kapital. Du bör aldrig investera mer pengar än du har råd att förlora.
Copyright © 2022. All Rights Reserved. Binära Optioner